Zakelijk rijden in je BV

18 mrt 2022

Als je als ondernemer een BV hebt, dan ben je in loondienst bij je BV. Je wordt dan beschouwd als werknemer van die BV, compleet met arbeidsovereenkomst en loonadministratie. Normaal gesproken koopt de BV de auto. Dan zijn dus alle kosten aftrekbaar en wordt de aanschafwaarde in vijf jaar afgeschreven. Voor de DGA gelden de normale bijtellingsregels. Over die reguliere regels heb ik een aparte blog gemaakt. Die lees je hier.

Betaal je als DGA een eigen bijdrage aan je BV voor het privégebruik van de auto? Dan mag je die in mindering brengen op de bijtelling. Er geldt een aparte regeling wanneer er veel meer privé gereden wordt dan waar de bijtelling van 22% van uitgaat. De Belastingdienst mag in dat geval de bijtelling verhogen. Deze regeling wordt niet vaak gebruikt, maar als het gebeurt dan is het vaak bij DGA’s die meerdere auto’s hebben of bij de partner van de DGA die een auto van de zaak krijgt, terwijl hij/zij daar helemaal niet zakelijk mee hoeft te rijden.

Rijd je per jaar 500 km of minder privé met je zakelijke auto? Dan hoef je geen bijtelling toe te passen. Dit moet je natuurlijk wel kunnen aantonen, bijvoorbeeld met een kloppende rittenregistratie. Fun-fact (of eigenlijk niet zo fun): ritjes naar de golfbaan om met je zakelijke relaties te gaan spelen worden aangemerkt als privéritjes.

Werknemers kunnen ook gebruik maken van een ‘verklaring geen privégebruik’, zodat de werkgever geen bijtelling hoeft in het houden op het loon. Maar ook hierbij moet de werknemer dan wel kunnen aantonen dat hij maximaal 500 km privé rijdt per jaar. In het geval van een DGA heeft zo’n verklaring dan ook niet zoveel nut. Je bent directeur en werknemer inéén en moet dan dus alsnog een rittenregistratie bijhouden.

Een andere mogelijkheid is nog om als aanvulling op de arbeidsovereenkomst een verbod op privé gebruik van de auto op te leggen. Maar ook dit moet gecontroleerd worden en in het geval van een DGA wordt deze mogelijkheid dus meestal niet geaccepteerd. De DGA moet dan namelijk zichzelf controleren en dat vindt de Belastingdienst niet zo’n goed idee. De Belastingdienst is sowieso erg kritisch op alles wat er gebeurt tussen een DGA en zijn BV. Zorg er daarom voor dat je alles goed regelt en vastlegt, zodat er geen discussie kan ontstaan.

Wil je er meer over weten? Stuur me een mailtje op erika@belermo.nl.
Meer tips? Lees ook mijn andere blog over zakelijk rijden.
Of volg mijn YouTubekanaal voor meer informatie!

Download de checklist nu!

Vul jouw voornaam en e-mailadres in en klik op de button.

Privacy

Het is gelukt! Check je inbox (of je spam) voor de checklist.

Download de Eindejaarstips 2021 nu! (PDF)

Vul jouw voornaam en e-mailadres in en klik op de button.

Het is gelukt! Check je inbox (of je spam) voor de Eindejaarstips 2021.

Naar de BV, Waarom zou je dat doen?!

Download de pdf nu!

Vul jouw voornaam en e-mailadres in en klik op de button.

Privacy

Het is gelukt! Check je inbox (of je spam) voor de pdf.

Download de PDF nu!

Vul je voornaam en e-mailadres in en klik op de button.

Het is gelukt! Check je inbox (of je spam) voor de checklist.