Hoe hoog is jouw bijtelling?
De auto, en alle fiscale regels daaromheen, is een belangrijk onderwerp voor ondernemers. Voor sommige ondernemers is het de eerste aankoop die ze doen, omdat ze zonder werkbus simpelweg niet kunnen beginnen. Voor andere ondernemers is het een statussymbool dat laat zien hoe succesvol ze zijn. En voor nog weer anderen is de auto een noodzakelijk kwaad om van A naar B te komen. Eén ding hebben ze allemaal gemeen: de auto moet fiscaal gezien zo voordelig mogelijk zijn.
Daarbij hebben we te maken met onze regering die de auto gebruikt om allerlei politiek ingegeven maatregelen door te voeren. En dat maakt de fiscale autoregeling uitermate gecompliceerd.
Rijd jij als ondernemer een auto van de zaak? Dan heb je ook te maken met de bijtellingsregeling. Rijd je minder dan 500 km privé per jaar? Dan hoef je geen bijtelling toe te passen. Tenminste, als je een sluitende rittenregistratie kunt laten zien. Er gelden momenteel twee verschillende bijtellingspercentages. De standaardbijtelling is 22% van de cataloguswaarde. De cataloguswaarde is de officiële adviesprijs voor de auto, inclusief btw en bpm. Deze kun je terugvinden op de site van het RDW.
Voor een aantal soorten auto’s geldt een korting op dit percentage. Zo hebben volledig elektrische auto’s met een cataloguswaarde tot € 40.000 een bijtelling van 12%. Dit percentage geldt ook voor waterstofauto’s. Volledig elektrische auto’s die duurder zijn dan € 40.000 hebben de standaardbijtelling van 22%.
Koop je een auto van een paar jaar oud? Weet dan dat het percentage op het moment van eerste tenaamstelling 60 maanden geldt. Daarna geldt het hogere tarief op het moment van aanschaf!
Bijvoorbeeld: als je vóór 2017 een elektrische auto hebt aangeschaft, heb je 60 maanden kunnen genieten van de 0% bijtelling die toen gold, maar na die 60 maanden heb je ineens een bijtelling van 25% – omdat dat de standaard bijtelling was in 2017.
We kennen ook de youngtimerregeling. Als je auto ouder dan 15 jaar is, maar nog geen oldtimer, dan is de bijtelling 35% van wat de auto waard is op het moment van de aangifte. Je moet zelf die waarde aantonen, bijvoorbeeld door een taxatierapport.
Al deze bijtellingsregels gelden voor iedereen met een zakelijke auto, dus ook voor werknemers met een leaseauto van de zaak. Voor ondernemers met een zakelijke auto geldt er nog een speciale regeling. Namelijk: als de bijtelling hoger is dan de werkelijke autokosten, dan wordt de bijtelling vastgesteld op de hoogte van die werkelijke kosten. Je bijtelling kan dus nooit hoger zijn dan wat je werkelijk aan kosten hebt gemaakt dat jaar.
Dit zijn in het kort de regels rondom de bijtelling. Wat heel belangrijk is om je te realiseren, is dat deze regels (en eigenlijk de percentages) ieder jaar worden aangepast. En dat je dus moet weten uit welk jaar jouw auto komt om te kunnen bepalen welke regels en percentages van toepassing zijn.
Wil je er meer over weten? Stuur me een mailtje op erika@belermo.nl.
Meer tips? Lees ook mijn andere blog over zakelijk rijden.
Of volg mijn YouTubekanaal voor meer informatie!